עולם הכימיה הוא עולם טכני מורכב מאוד. כנגד מורכבות זו, יש כמובן חלוקה של התחום לתחומי משנה – סוגים שונים, מונחי יסודי למיניהם וכדומה. אחת החלוקות הידועות והוותיקות היא החלוקה בתחום החומרים לתרכובות המוגדרות אורגניות, בשונה מכאלה המוגדרות לא אורגניות. אלא שמתברר, שחלוקה זו בעצמה מורכבת למדי ואינה חד משמעית אך חשובה מאוד. ריכזנו ממש כאן את כל המידע החשוב על תרכובות אורגניות ואי-אורגניות ואת ההבדלים העיקריים ביניהן.
תרכובת אורגנית היא תרכובת המכילה אטומי פחמן. לעיתים היא תכיל גם אטומי מימן בקשר ישיר בין האטומים, כלומר שיש קשרים בין אטומי פחמן שונים או בין אטומי פחמן לאטומי מימן, וכשביצורים חיים התרכובת האורגנית תכיל גם חמצן. המונח הבין-לאומי המוכר לכך הוא organic compound, בשונה מ-inorganic compound.
כמה דוגמאות בולטות של תרכובות אורגניות הן אלכוהול, גלוקוז, כולסטרול, מתנול, המוגלובין, תאית ואצטון, ויש כמובן עוד דוגמאות רבות. השימוש בתרכובות השונות מגוון מאוד, בין אם אלה תרכובות אורגניות או אי אורגניות, זאת בדומה לשימוש בחומרים כימיים בכלל, כגון פולימרים אלסטיים (אלסטומרים). בהתאם לשימושים הנפוצים, יש עוד דוגמאות בולטות יותר או פחות של תרכובות אורגניות. תרכובות אורגניות מסוג אוקסים (Oxime) למשל, משמשות לייצור פוליאמיד. התרכובת האורגנית סטירן (Styrene) משמשת לייצור פוליסטירן. אלסטומר הוא פולימר אלסטי ופולימרים הם למעשה מולקולות אורגניות.
הינה היסודות העיקריים בתרכובות אורגניות ושל היסודות הנוספים:
יש תרכובות אורגניות שבהן אפשר למצוא גם את היסודות יוד, ברום, כלור, פלואור, גופרית, ברזל, מגנזיום ונתרן.
הינה סוגי החומרים האורגניים העיקריים ביצורים חיים:
נוסף לאלה, יש חומרים אורגניים שהם תרכובות ארומטיות, תרכובות לא-ארומטיות (Aliphatic), חומרים אורגניים אליציקליים וחומרים אורגניים הטרוציקליים.
ההגדרה הישנה של תרכובות אורגניות, התבססה על חלוקה פשוטה בין מה שחי ומה שלא, ולכן על ההבדל בין מה שחי לבין מה שמלאכותי ומיוצר במעבדה. כלומר, ההנחה הייתה בפשטות, שתרכובות אורגניות הן כאלה במיוצרות על ידי גופים חיים (אורגניזמים) ורק על ידיהם. מכאן נבעה גם ההגדרה של מה אינו תרכובת אורגנית.
בהמשך התברר שהגדרה זו צרה מדי. מה שניתן ליצור במעבדות התרחב עם הזמן והיום ברור שאפשר ליצור תרכובות אורגניות גם באופן מלאכותי.
עד כאן ציינו כמה נקודות מפתח והבדלים לגבי שני הדברים – תרכובות אורגניות ואי אורגניות. אך למעשה, החלוקה בין מה שהוא אורגני למה שאינו אורגני היא אינה לגמרי חד משמעית. לא רק בפרספקטיבה היסטורית כפי שהסברנו, אלא גם מבחינה כימית עובדתית. למשל, תרכובות שאינן אורגניות הן לרוב ללא אטומי פחמן. מצד שני, יש גם לכך יוצאי דופן.
ניתן לומר לסיכום שהבדל חד משמעי בין שני סוגי התרכובות אין. עם זאת, החלוקה הכללית שהצגנו בין השתיים מוכיחה עצמה כשימושית. הראייה לכך היא שזו היא חלוקה שעדיין נמצאת בשימוש נרחב.
תקנים