תרכובות אורגניות ואי-אורגניות: הבדלים עיקריים

עולם הכימיה הוא עולם טכני מורכב מאוד. כנגד מורכבות זו, יש כמובן חלוקה של התחום לתחומי משנה – סוגים שונים, מונחי יסודי למיניהם וכדומה. אחת החלוקות הידועות והוותיקות היא החלוקה בתחום החומרים לתרכובות המוגדרות אורגניות, בשונה מכאלה המוגדרות לא אורגניות. אלא שמתברר, שחלוקה זו בעצמה מורכבת למדי ואינה חד משמעית אך חשובה מאוד. ריכזנו ממש כאן את כל המידע החשוב על תרכובות אורגניות ואי-אורגניות ואת ההבדלים העיקריים ביניהן.

תרכובת אורגנית: מה זה אומר?

תרכובת אורגנית היא תרכובת המכילה אטומי פחמן. לעיתים היא תכיל גם אטומי מימן בקשר ישיר בין האטומים, כלומר שיש קשרים בין אטומי פחמן שונים או בין אטומי פחמן לאטומי מימן, וכשביצורים חיים התרכובת האורגנית תכיל גם חמצן. המונח הבין-לאומי המוכר לכך הוא organic compound, בשונה מ-inorganic compound.


דוגמאות של תרכובות אורגניות

כמה דוגמאות בולטות של תרכובות אורגניות הן אלכוהול, גלוקוז, כולסטרול, מתנול, המוגלובין, תאית ואצטון, ויש כמובן עוד דוגמאות רבות. השימוש בתרכובות השונות מגוון מאוד, בין אם אלה תרכובות אורגניות או אי אורגניות, זאת בדומה לשימוש בחומרים כימיים בכלל, כגון פולימרים אלסטיים (אלסטומרים). בהתאם לשימושים הנפוצים, יש עוד דוגמאות בולטות יותר או פחות של תרכובות אורגניות. תרכובות אורגניות מסוג אוקסים (Oxime) למשל, משמשות לייצור פוליאמיד. התרכובת האורגנית סטירן (Styrene) משמשת לייצור פוליסטירן. אלסטומר הוא פולימר אלסטי ופולימרים הם למעשה מולקולות אורגניות.

 
היסודות בתרכובות אורגניות

הינה היסודות העיקריים בתרכובות אורגניות ושל היסודות הנוספים:

  • פחמן – יסוד כימי בולט מאוד, בתור מרכיב של חומרים אורגניים ביצורים חיים. הפחמן מופיע בטבע גם שלא ביצורים חיים. למשל כחומר שממנו עשויים יהלומים. עם זאת, יהלום הוא בין החומרים הפשוטים שלא נחשבים כתרכובת. כאן כמובן, עולה שוב הנושא של ההבדל המורכב לעיתים בין תרכובות אורגניות ואי אורגניות.
  • מימן – יסוד כימי נפוץ ביותר, אשר מוצאים בין השאר במים ובגז טבעי. בין שימושיו השונים, בולט בעיקר ניצולו כמקור אנרגייה.
  • חמצן – עוד יסוד כימי בולט מאוד, אשר כלול בתרכובות אורגניות מסוגים שונים. בהקשר רחב יותר, החמצן הוא יסוד מיוחד מאוד, כפי שזה מתבטא למשל בתפקידו בתהליכי בעירה וביצירת תחמוצות וקורוזיה.
  • חנקן – יש גם תרכובות אורגניות המכילות חנקן, כולל חומצות אמינו. החנקן הוא מרכיב בולט באטמוספרה ויש לו שימושים רבים בעולם הייצור הכימי. למשל בייצור אמוניה ובדלק טילים. הוא גם ידוע מאוד כמרכיב בסיסי, בייצור חומר ההרגעה הרפואי שמוכנה "גז צחוק".
  • זרחן – יסוד נפוץ נוסף, אשר כלול בין השאר ב-DNA של היצורים החיים למיניהם. לזרחן שימושים מגוונים – החל מייצור מוליכים למחצה ועד לייצור גפרורים.

יש תרכובות אורגניות שבהן אפשר למצוא גם את היסודות יוד, ברום, כלור, פלואור, גופרית, ברזל, מגנזיום ונתרן.  

מהם חומרים אורגניים?

סוגים

הינה סוגי החומרים האורגניים העיקריים ביצורים חיים:

  • חלבונים – תרכובות שיש להן תפקידים רבים וחשובים בגוף. במקביל, החלבונים מוכרים ומשמעותיים מאוד, גם מזווית התזונה הבריאה.
  • פחמימות – הפחמימות נפוצות מאוד בטבע ודוגמה ידועה לכך מספקת התאית. הפחמימות ידועות בעיקר בהקשר היותן מקור חשוב לאנרגייה לגוף.
  • שומנים – בין אבות המזון החשובים, אשר נצרכים באופן שגרתי על ידי יצורים חיים וגם נאגרים בגוף.
  • ויטמינים – הוויטמינים הם בין התרכובות האורגניות החשובות ביותר. הם מסייעים לגוף לייצר אנרגייה מהמזון, לייצר כימיקלים שחיוניים לפעילות מערכת העצבים, לתהליכי גדילת הגוף ועוד.

נוסף לאלה, יש חומרים אורגניים שהם תרכובות ארומטיות, תרכובות לא-ארומטיות (Aliphatic), חומרים אורגניים אליציקליים וחומרים אורגניים הטרוציקליים.

 תרכובת אי אורגנית: מה זה אומר?


בעבר

ההגדרה הישנה של תרכובות אורגניות, התבססה על חלוקה פשוטה בין מה שחי ומה שלא, ולכן על ההבדל בין מה שחי לבין מה שמלאכותי ומיוצר במעבדה. כלומר, ההנחה הייתה בפשטות, שתרכובות אורגניות הן כאלה במיוצרות על ידי גופים חיים (אורגניזמים) ורק על ידיהם. מכאן נבעה גם ההגדרה של מה אינו תרכובת אורגנית.


היום

בהמשך התברר שהגדרה זו צרה מדי. מה שניתן ליצור במעבדות התרחב עם הזמן והיום ברור שאפשר ליצור תרכובות אורגניות גם באופן מלאכותי.

 


מהו ההבדל בין תרכובת אורגנית לאי אורגנית?

עד כאן ציינו כמה נקודות מפתח והבדלים לגבי שני הדברים – תרכובות אורגניות ואי אורגניות. אך למעשה, החלוקה בין מה שהוא אורגני למה שאינו אורגני היא אינה לגמרי חד משמעית. לא רק בפרספקטיבה היסטורית כפי שהסברנו, אלא גם מבחינה כימית עובדתית. למשל, תרכובות שאינן אורגניות הן לרוב ללא אטומי פחמן. מצד שני, יש גם לכך יוצאי דופן.

 לסיכום

ניתן לומר לסיכום שהבדל חד משמעי בין שני סוגי התרכובות אין. עם זאת, החלוקה הכללית שהצגנו בין השתיים מוכיחה עצמה כשימושית. הראייה לכך היא שזו היא חלוקה שעדיין נמצאת בשימוש נרחב.

פתח צא'ט
אפשר להציע עזרה?
היי,
אפשר לעזור?
דילוג לתוכן