סוגי ריתוך – מדריך מלא לשיטות הריתוך והרתכות בתעשייה

התפתחותו המרשימה של עולם התעשייה המודרני התבססה על אלמנטים רבים, כולל שיטת עבודה צנועה אך חשובה במיוחד – הריתוך. מבניית ספינות ענק ועד לתיקון קטן בפיסת מתכת, הריתוך משתלב באופן מהיר, יעיל ונוח באפשרויות הרבות של עבודה עם מתכות.

מה זה ריתוך?

ריתוך הוא תהליך של חיבור שני אובייקטים בחימום והמסה של נקודות המגע בין החלקים. בתהליך הזה האזורים שמומסים רגעית ובחום גבוה מתחברים לחלק אחד. לאחר החזרה לטמפרטורת החדר, התוצר שמתקבל הופך למוצק וחזק מאוד, אפילו יותר מהדבקה ומהלחמה. יש שיטות רבות לחבר אובייקטים, והבחירה בסוגי הריתוך או החיבור תלויה במשתנים רבים.

סוגי ריתוך עיקריים

אפשר להגדיר סוגי ריתוך בדרכים שונות, למשל לפי אופן החימום, מידת המורכבות והאיכות של השיטה או אפילו לפי חומרי המילוי. בפועל בדרך כלל מדברים על סוגי ריתוך בהקשר של כמה שיטות ריתוך בולטות במיוחד, והחלוקה מתבססת בעיקר על סוגי הגז שמשתמשים בהם. הגז חשוב מאוד בתהליך משום שהוא מסייע למניעת התחמצנות – תופעה שהריתוך עצמו עלול לגרום לה, המחלישה את החיבור בין האובייקטים.

אחת הגישות הנפוצות לריתוך היא stick welding, שבה מעבירים זרם חשמלי באלקטרודה. כינוי נוסף עבורה הוא "ריתוך קשת אלקטרוני", משום שבסוג ריתוך זה עוברת קשת חשמלית דרך פלזמה שנוצרת בקצה האלקטרודה. אם במקום אלקטרודה משתמשים בחוט מתכת, גישה זו נקראת Flux-cored welding.

Metal Inert Gas (או MIG) הוא סוג ריתוך עם איכות גבוהה, המתבצע בעזרת גזים אצילים כמו הליום. עוד סוג ריתוך בולט הוא MAG או Metal Active Gas, שבו נעשה שימוש בגזים כמו חמצן או חנקן. ריתוך מסוג MAG וגם ריתוך מסוג MIG מוגדרים כ-gas metal arc welding (או ריתוך GMAW). Tungsten Inert Gas או Gas tungsten arc welding (באשי תיבות GTAW) הוא סוג ריתוך שעובד עם גז ארגון, ומספק דיוק גבוה וגימור פני השטח ברמה גבוהה במיוחד. 

לצד כל אלו נמצאת גם השיטה של ריתוך קר, שבה מחברים שני חלקי מתכת בעזרת לחץ, בלי חימום או עם מעט מאוד חימום. ההימנעות מחימום מסייעת למנוע עיוותים, ויש תחומים כמו אלקטרוניקה שבהם העניין הזה חשוב במיוחד. כמו כן, מניעת עיוות חשובה ככל שהמשטחים שמחברים הם דקים יותר. ריתוך קר עשוי להתבצע באמצעות מערכת לייזר, המספקת חימום נקודתי בחום גבוה אך לפרק זמן קצר מאוד, והחום איננו מתפשט מעבר לאזור המרותך.

סוגי רתכות – מכשירים לריתוך

סוגי ריתוכים שונים הולכים יד ביד עם סוגי רתכות שונים:

  • רתכת אינוורטר – זוהי רתכת אלקטרונית השולטת במתח של המכשיר באופן מתוחכם, והיא חסכונית וקטנה יחסית. רתכת אינוורטר היא אפשרות המתאימה במיוחד לעבודות קטנות ולעבודות בשטח
  • רתכת MIG/MAG – רתכת קלה ומהירה יחסית לשימוש, המבוססת על פחמן דו-חמצני. כדי שהיא תעבוד דרושים עבורה בלוני גז, אבל אפשר במקום זאת להשתמש גם בסליל עם חומר נגד חמצון כתחליף לאלקטרודה
  • רתכת TIG – רתכת שנקראת לפעמים גם בשם רתכת ארגון, שעובדת עם אלקטרודת טונגסטן וחומר מילוי שמוזן בנפרד. השימוש בה מאתגר ואיטי יותר משימוש ברתכת MIG/MAG, והוא מתאים בין השאר לריתוך אלומיניום, פלדת אל חלד ונחושת

ריתוך פלסטיק

ריתוך פלסטיק ידוע גם בשם הלחמת פלסטיק, אם כי ריתוך פלסטיק לא כולל הוספת חומר לחלקים המחוברים ולכן הוא לא בדיוק הלחמה. הפלסטיק לרוב חלש בהרבה ממתכות למיניהן, ולכן יש סוגי ריתוך תובעניים יותר מהלחמת פלסטיק. למרות זאת, ריתוך פלסטיק הוא בעצמו תחום שכולל מגוון סוגי ריתוכים וטכניקות שאפשר להתאים לאופי של חלקי הפלסטיק. זה אומר שתצטרכו לתכנן מראש, למשל אם תבחרו לעבוד עם פלסטיק מסוג PVDF, מה זה אומר מבחינת ההלחמה שתידרש?

יש סוגי רתכות אשר מותאמים במיוחד לפלסטיק, ויש גם חומרי הדבקה לפלסטיק שיוצרים המסה מקומית של האזור המודבק – אפקט שמכונה גם הוא בשם ריתוך קר.

מהו ההבדל בין הלחמה לריתוך?

עד כאן הזכרנו סוגי ריתוך שונים. אך מה לגבי הלחמה? האם זה לא מונח זהה למונח ריתוך?

ריתוך הוא חיבור חלקים בעזרת חימום והמסה חלקית. לעומת זאת, הלחמה דורשת שימוש בחומר מחבר (קצת כמו הדבקה), המגיע במצב מוצק ומחומם כדי להפוך לנוזלי ולהתחבר לשני החלקים. לאחר מכן האזור שחובר מתקרר, חומר החיבור מתקשה מחדש ומתקבל החיבור הרצוי.

שימושים נפוצים של ריתוך

עם המבחר הגדול של סוגי הרתכות ושל סוגי הריתוכים, לא פלא שיש לתחום זה גם שימושים רבים למדי, למשל חיבור שני רכיבים זה לזה, חיבור רכיבים שונים למבנה גדול מרכזי, תיקוני מתכת וחיזוק חיבורים קיימים. מבחינת התעשיות השונות שעושות שימוש בריתוך, אפשר לראות אותו בתחום הייצור באופן כללי ובתחומים ספציפיים כמו תעשיית הרכב, ענף הבנייה, חיבורי צנרות וענפים מיוחדים כמו פסי רכבת. אפשר לרתך גם מתחת למים באמצעות ציוד מתאים, וזוהי הסיבה שריתוך נפוץ גם בעבודות תת ימיות ובעולם הספנות.

לסיכום

מבחר שיטות הריתוך והרתכות אשר התגבש והתבסס במשך השנים יספק לכם כיום פתרון מצוין לכל מטרה של חיבור אובייקטים וחיזוק שלהם.

פתח צא'ט
אפשר להציע עזרה?
היי,
אפשר לעזור?
דילוג לתוכן