סיליקון כל מה שצריך לדעת

סיליקון הוא ללא ספק מונח שכולנו מכירים והוא נמצא במוצרים שונים שאנחנו רואים אותם בחיי היום יום. עם זאת, לא רבים התנסו בשימוש ישיר בו כחומר גלם למטרות שונות. לשם כך, יש גם חשיבות להבנה טובה יותר של אופי חומר זה ודרכי השימוש בו. אז מהו סיליקון, מהם השימושים הנפוצים בו ואיך נשתמש בו בחוכמה? הינה כל מה שכדאי לדעת.


מה זה סיליקון?

בהגדרה כללית סיליקון הוא חומר מלאכותי מבוסס צורן. אפשר לרכוש את החומר הזה כמוצר בדרך כלל כתרכובת, כלומר שילוב חומרים מבוסס צורן, כאשר ההרכב המדויק תלוי במטרות החומר הספציפי. במאמר זה, אנחנו מדברים באופן ספציפי על סיליקון המגיע כחומר גלם, ובו אפשר להשתמש למטרות שונות בתהליכים כגון בנייה, תיקון או שיפוץ.


שימושים נפוצים בסיליקון


לסיליקון שימושים רבים מדי מכדי לפרט אותם כאן. אך אם בכל זאת נרצה להתמקד, כאשר מדברים על סיליקון לשימוש שוטף בבית או בתעשייה, המטרות הן בעיקר הדבקה, איטום ומילוי. סיליקון משמש גם כחומר לביצוע יציקות, למשל בעולם האומנות ויש לו עוד שימושים בתחומי משנה רבים כגון רפואה וקוסמטיקה. מבחינת אופן השימוש, הסיליקון מגיע במצב נוזלי או מוצק או כג'ל. היכולת להשתמש בסיליקון נוזלי, אשר לאחר הוצאתו מהמכל מתקשה בהדרגה הופכת אותו לשימושי מאוד, זהו גם העיקרון הבסיסי במוצרים רבים של סיליקון לשימוש כללי.


יתרונות וחסרונות של הסיליקון
מצד היתרונות, הסיליקון עשיר בתכונות חשובות:

  • זול – ולכן משתלם מאוד.
  • זמין – זמין לרכישה בכל מקום.
  • עמיד מאוד – הסיליקון עמיד לאורך זמן במצבו שלפני השימוש. הוא גם עמיד לאחר השימוש בתנאי מזג אוויר משתנים, כולל בקרינת UV.
  • קל לשימוש – ולכן נוח גם למתחילים.
  • עמיד במים ובלחות – אוטם ולא מפתח עובש.
  • גמיש – ולכן מתחבר היטב למשטחים שאינם אחידים.
  • בטוח לשימוש – ולכן מתאים גם לשימוש ביתי.

 

מצד שני, לסיליקון יש גם מגבלות שונות. הוא לא תמיד הפתרון הטוב ביותר לכל משימת הדבקה או איטום. כמו כן, הוא לא בהכרח חזק כמו דבקים רבים אחרים. גם זמן הייבוש עשוי להיות ארוך יחסית (אם כי לא תמיד). ההסתייגויות שציינו כאן לגבי המגבלות, נובעות מכך, שכאמור, הכול תלוי בהרכב החומרים במוצר הסיליקון הספציפי שבו משתמשים.

 

סוגי הסיליקון המומלצים לאיטום

כמוצר לשימוש שוטף, סיליקון מגיע בסוגי משנה רבים. מומלץ מאוד להכיר את הסוגים האלה:

  • סיליקון נגד עובש – לכאורה, כל סיליקון עמיד בעובש. אך מידת העמידות משתנה בהתאם לאופן שבו החומר מיוצר.
  • סיליקון עמיד בחום – סיליקון עמיד לא רע בחום, אך לעיתים דרושה עמידות גבוהה יותר מבחינה זו.
  • סיליקון שקוף וסיליקון אטום – מוצרי סיליקון רבים הם שקופים. אך חשוב להיות מודעים לכך שיש גם סיליקון אטום מבחינת הצבע. היבט זה עשוי להיות חשוב לעיתים.
  • סיליקון למטרות מיוחדות – כגון סיליקון בעל תאימות לשימוש בקרבת מוצרי מזון.


אז איך יודעים שמוצר מכיל סיליקון?
לרוב החומרים המסיימים בסיומת "קון" (cone) הם חומרים המכילים כמות רבה של סיליקון כמוdimethicone , cyclomethicone.


טיפים לשימוש בסיליקון

כמו לגבי כל חומר עבודה רב שימושי, גם לשימוש בסיליקון יש טיפים מסייעים רבים שיאפשרו לכם למצות את האפשרויות הגלומות בו. אלה כמה דוגמאות לכך:

  • למצוא את המוצר המתאים למשימה – יש מוצרי סיליקון המיועדים למטרות ספציפיות. למשל סיליקון שנועד לאטום וגם למניעת עובש. כרקע לכך נזכיר ונחדד, שאף שסיליקון קרוי על שם החומר המרכזי שבו (צורן), כמוצר מסחרי הוא למעשה תערובת חומרים. כך שכל מוצר כזה, עשוי להיות שונה למדי ממוצרים מתחרים. בהתאם לכך, לא כל "סיליקון" מתאים לכל מטרה ולכן חשוב לבחור בתשומת לב.
  • לתת לו זמן להתייבש – למוצרי סיליקון שונים יש זמן ייבוש כזה או אחר. כדי להבטיח תוצאה מיטבית לשימוש בהם, כדאי שלא להזיז את החלק שעליו יישמתם את הסיליקון למשך כל הזמן הייבוש. אפשר גם לקבע אותו באופן מיוחד אם הדבר נדרש.
  • להבטיח גימור איכותי – לעיתים משתמשים בסיליקון במקומות נסתרים. במקרים אחרים, חלק ממנו לפחות עשוי להיות גלוי לעין. אם חשובה לכם תוצאה אסתטית, שימו לב להנחיות על המוצר בהקשר הגימור. למשל, האפשרות הנפוצה להחליק את פני השטח באמצעות אצבע טבולה במי סבון. לחילופין, אפשר להשתמש למטרה זו במרית (שפכטל).
  • לוודא למה הוא מתחבר – סיליקון עשוי להיות מוגבל מבחינת החומרים שאליהם הוא מסוגל להתחבר. אם זו תרכובת סיליקון מיוחדת, היבט זה עשוי להיות יותר מגוון בהתאם להרכב. לכן, חשוב לבדוק נקודה זו מראש.

 
סיכום

בשורה התחתונה, סיליקון אינו הפתרון לכל דבר. אך הוא בהחלט חומר בולט באופן מיוחד הודות לשורה מרשימה של שימושים ויתרונות.

פתח צא'ט
אפשר להציע עזרה?
היי,
אפשר לעזור?
דילוג לתוכן