פוליפרופילן (PP – Polypropylene) הוא פולימר תרמופלסטי והוא בין סוגי הפלסטיק הנפוצים ביותר היום. יש לא מעט סוגי פלסטיק הזמינים היום למטרות ייצור שונות. הפוליפרופילן הומצא בשנת 1954 והפך בהדרגה לחומר בולט מאוד בעולם הפלסטיק. אפשר לתת לו תכונות רבות על פי הצורך ולעבד אותו בצורות מגוונות, כפי שתקראו במאמר שלפניכם. אם כך, מהם התכונות הכימיות שלו, איך מעבדים את הפוליפרופילן ואילו מוצרים עשויים ממנו? הינה כל התשובות.
פוליפרופילן מצטיין בתכונות האלה:
מסוגי פלסטיק, אשר אפשר לתכנן באופן שבו הוא יהיה חזק מאוד. דוגמה נפוצה לכך הוא שימוש בחומר זה לשם ייצור כסאות.
לאחר שהבנו טוב יותר מה זה פוליפרופילן, כעת השאלה הטבעית היא כיצד מעבדים אותו? כחומר גלם, הוא מגיע בצורות שונות כגון יריעות. שתי השיטות הנפוצות ביותר לייצור מחומרי הגלם הן יציקה בהזרקה ושיחול (אקסטרוזיה). יציקה בהזרקה מספקת פתרון גמיש מאוד משום שאפשר ליצור תבניות הזרקה לכל מוצר אפשרי כמעט. לאחר מכן, פשוט מחממים את חומר הגלם הפלסטי ואז מזריקים אותו לתוך התבנית. מניחים לו להתקרר וכך הוא מתקשה בתוך קבלת הצורה המבוקשת. אם מדובר בייצור חלקי פוליפרופילן למוצר שאמור להיות חשוף לפרקי זמן ממושכים בשמש, עולה היבט טכני חשוב נוסף: החומר נוטה להתפרק בהדרגה כתוצאה מכך, ולכן הדבר מחייב שימוש גם בתוספים בולעי קרינת UV. אחד ההיבטים החשובים של אפשרויות עיבוד פלסטיק הוא נושא חיבור החלקים. לעיתים קרובות מיוצרים חלקים נפרדים אשר בהמשך התהליך מחברים באופנים שונים. פוליפרופילן ניתן לחיבור באמצעות חום, באופן שמספק תוצר חזק יותר ביחס לשיטת חיבור כגון הדבקה. עוד היבט חשוב באשר לעיבוד הוא שמדובר בחומר זול יחסית, גם ביחס לעולם הפלסטיק בכלל. זהו מה שמכונה לעיתים בשם commodity plastic. הדבר תורם כמובן לכדאיות השימוש בו.
בפנייה לשירותי מפעל פלסטיק איכותי שמתמחה בחומר זה, תגלו שאפשר לייצר ממנו היקף רחב להפליא של מוצרים. אלה כוללים למשל ציוד מעבדה מבוסס פלסטיק, חלקי רכב מסוימים, אריזות ועטיפות וצנרת למטרות שונות. משתמשים בפוליפרופילן גם לשם ייצור כלי מטבח. זאת בין היתר הודות לעמידות טובה בחום אשר מאפשרת ניקוי במדיח כלים. עמידותו בפני עייפות החומר, מביאה לכך שהוא מתאים גם לשימוש בתנועה. מעשית, זה אומר למשל חלקי פלסטיק אשר משמשים לסגירה ולפתיחה על ציר (החלק והציר שניהם מחומר זה). פלסטיק אולי לא מתקשר במחשבה באופן מידי לעולם הביגוד, אבל פוליפרופילן משמש גם בייצור בגדים. תכונותיו השונות הופכות אותו מתאים כבסיס לייצור ביגוד לחורף וגם לקיץ.
אין ספק כי פוליפרופילן הוא חומר רב אפשרויות ושימושי מאוד. בכל מקרה שבו מעוניינים לייצר חלקים מפלסטיק או בכלל, כדאי להביא גם אותו בחשבון. לשם כך, מומלץ לפנות לייעוץ בחברה שמתמחה בכך.
תקנים