PVDF מה זה המידע המלא

PVDF הוא בין החומרים הפלסטיים החשובים והמתקדמים הזמינים היום לרשות מי שמייצרים בפלסטיק. בתחום הפלסטיק ישנה תמיד הדילמה באיזה חומר כדאי לבחור? ולכן חשוב להכיר את החומרים השונים ולהבין איזה מבניהם הוא המתאים ביותר ומתי? אז מהו PVDF? מהם יתרונותיו? והיכן ומתי כדאי להשתמש בו? הינה כל מה שחשוב לדעת.

מה זה PVDF?

PVDF, או פוליוינלידין פלואוריד, הוא אחד השמות שבוודאי תשמעו אם תתעניינו בייצור בתחום הפלסטיק. הוא מופק באופן מלאכותי ומתוכנן בתכונות שונות בהתאם לצורך. כמו כן, יש לו עצמו ואריאציות מיוחדות, כגון Copolymers of PVDF או Terpolymers of PVDF. לצורך הבהרה חשוב לדעת ש-PVDF הוא אינו PVF (פוליויניל פלואוריד) וגם אינו PVC (פוליויניל כלוריד), אלא חומר שונה.

למה משמש PVDF?

יש היום לא מעט סוגי פלסטיק שאפשק לבחור מהם בתהליכי ייצור שונים, זאת בהתאם לתעשיות ולשימושים המיועדים. PVDF נפוץ בתעשיות רבות, כגון עולם האלקטרוניקה. גם שימושיו מגוונים, כולל צנרת להעברת נוזלים שונים או צינורות שמתכווצים בחום. לאור תכונותיו המיוחדות הוא גם נחשב כמתאים מאוד היכן שדרוש ניקיון רב, למשל בתעשיית התרופות או בייצור אלקטרוניקה. רואים זאת גם בתהליכי ייצור מזון, כגון העברת יין בצנרת הייצור. אפשר לעבד אותו גם בשיטה של ריתוך פלסטיק ("הלחמת פלסטיק"). נקודה זו הופכת אותו למתאים מאוד במקרים הדרושים חיבורי חלקים שיהיו חזקים ככל האפשר וגם אסתטיים. כמובן, שילוב התכונות המיוחדות שלו הוא מה שמביא פעמים רבות לבחירה בו. למשל בשביל ייצור ציפוי למוליכים חשמליים, משלבים בין יכולתו להיות מבודד, העובדה שהוא קל משקל וגמיש. כמו כן, הזרם החשמלי בחוטים וסביבת הפעולה שלהם יוצרים חום אשר PVDF עמיד בפניו.

תכונות החומר PVDF

  • תרמופלסטי – pvdf הוא חומר תרמופלסטי. תודות לכך אפשר להשתמש בו במסגרת תהליך הזרקת פלסטיק באמצעות חימומו והזרקתו לתבניות.
  • בעל עמידות כימית מצוינת – חומר זה עמיד בפני חומרים חריפים אחרים מסוגים רבים. לכן הוא יכול לשמש היכן שדרוש אחסון של חומרים כאלה או העברתם כנוזל בצנרת.
  • בעל עמידות בשמש – ולכן מתאים ליישומים שיהיו חשופים לשמש עזה ולזמן ממושך.
  • עמיד בפני מיקרואורגניזמים – PVDF הוא חומר לא נוח מבחינת יצורים כגון בקטריות בתור אזור לצמיחתם, תודות לכך הצנרת נשארת נקייה ומוגנת ביותר.
  • פיאזואלקטרי – החומר יוצר מתח חשמלי כאשר לחץ פיזי מופעל עליו. תכונה זו מנוצלת בין השאר בייצור חיישנים שונים.
  • עמידות לקרינה – היבט מפתיע ומעניין הוא שחומר זה עמיד מאוד גם בפני קרינה גרעינית!

מהו ההבדל בין PVDF ל-PVC?

פולויניל כלוריד (PVC) מיוצר באמצעות פולימריזציה של vinyl chloride monomer. זהו חומר נפוץ מאוד בתחום הפלסטיק בעוד ש-PVDF נמצא בשימוש מצומצם יותר. שני החומרים דומים מעט בהרכב ובשימוש, אך בפועל יש גם הבדלים רבים ומשמעותיים ביניהם. בין היתר, PVDF הוא חומר חזק יותר גם בפני חומרים כימיים וגם מבחינת חוזק המבנה שלו.

שאלות נפוצות

מה עדיף PVDF או PVC?

התשובה לשאלה זו תלויה במטרת השימוש. PVC יתאים למטרות רבות מאוד, אך ל-PVDF עשויים להיות יתרונות שונים עליו, במקרים ספציפיים ובהתאם לנסיבות. למשל, היכן שדרושה עמידות בטמפרטורות גבוהות, PVDF עדיף.

מה זה PVDF?

בהגדרה בסיסית וטכנית יחסית, PVDF הוא חומר מלאכותי אשר מיוצר על ידי פולימריזציה של vinylidene fluoride. מבין סוג הפלסטיק השונים הוא נחשב לאחד מיוצאי הדופן אשר משמשים למטרות יחסית נקודתיות ומיוחדות.

מה אפשר לייצר מ-PVDF?

עקרונית אפשר לייצר ממנו כמעט כל מוצר פלסטי מאחר שהוא נוח לעיבוד. אך כדאי ומקובל להשתמש בו היכן שיתרונותיו המיוחדים באים לידי ביטוי, למשל בתחום הבנייה. ואם רוצים דוגמה יותר מיוחדת – בעיבוד פסולת גרעינית. יש לו גם שימושים יוצאי דופן, כגון רכיב בצבעי מתכת איכותיים.

לסיכום

מדובר בסוג מיוחד של פלסטיק. בהחלט חשוב וכדאי להביא גם אותו בחשבון כאשר מתכננים ייצור בפלסטיק או בשילוב חלקי פלסטיק.

פתח צא'ט
אפשר להציע עזרה?
היי,
אפשר לעזור?
דילוג לתוכן